Infecțiile fungice: cauze, simptome și prevenție pentru o piele sănătoasă
Infecțiile fungice sunt afecțiuni cauzate de fungi (ciuperci microscopice) care afectează pielea, unghiile, scalpul sau mucoasele.
Acestea apar atunci când fungi oportuniști se dezvoltă excesiv, de obicei în condiții de umiditate și căldură.
Tipuri frecvente de infecții fungice:
- Tinea corporis („pecingine”) – erupție roșie în formă de inel pe piele, care provoacă mâncărime.
- Tinea pedis („piciorul atletului”) – descuamare, crăpături și prurit între degetele de la picioare.
- Onicomicoza (ciuperca unghiilor) – unghii îngroșate, galbene și fragile.
- Candidoza cutanată și orală – infecție provocată de Candida albicans, care afectează pliurile pielii sau mucoasa bucală (mugurii albișori de pe limbă sunt un semn clasic).
- Tinea capitis – infecție a scalpului care duce la căderea localizată a părului.
Factorii de risc sunt: umiditatea crescută (purtarea pantofilor închiși pentru mult timp, transpirație excesivă), igiena precară sau folosirea obiectelor contaminate (prosoape, încălțăminte, ustensile de manichiură), sistem imunitar slăbit (diabet, tratamente cu antibiotice sau corticosteroizi), contactul direct cu persoane sau animale infectate.
Pentru a prevenim infecțiile fungice trebuie să menținem o igienă corectă, să purtăm încălțăminte respirabilă și să evităm mersul desculț în locuri publice (piscine, vestiare), să nu împrumutăm obiecte personale (prosopul, încălțămintea, forfecuța de unghii).
Dacă prezentați simptome de infecție fungică, programați un consult dermatologic. În cadrul centrului nostru medical puteți beneficia de consult de specialitate GRATUIT dacă veniți cu bilet de trimitere de la medic către specialitatea dermatologie.