Specialitatea Boli infecţioase este o specialitate medicală care se ocupă cu studiul bolilor provocate de agenţi infecţioşi transmisibili şi netransmisibili, precum şi cu prevenirea, depistarea, diagnosticarea şi tratarea bolilor provocate de prioni, virusuri, bacterii, fungi, paraziti şi alţi agenţi patogeni. Bolile infecțioase afectează omul, animalele, plantele, insectele, chiar și bacteriile (viruși bacterieni).

    Ele pătrund în corp prin anumite „porți de intrare”, fiind transmise direct, de la persoană la persoană, sau prin vectori.

    Descrierea unei boli infecțioase :

    Agentul infectiv pătrunde în organism printr-o poartă de intrare care poate fi:

    • respiratorie (gripele, pneumonia, „boala legionarilor”, pesta, etc.)
    • alimentară (digestivă) – gastro-enteritele bacteriene și virale, paraziții intestinali,  unii streptococi, etc.
    • cutanată – prin piele și mucoase – anumiți paraziți, micoze, stafilococoze, gonorea, etc.
    • prin înțepare/injectatre (SIDA, hepatitele virale B,C,D, etc.)
    • prin contact sexual (bolile venerice, clamidia, etc.)
    • prin transmitere de umori (salivă – prin sărut, „ploaia lui Pfluger”, urină, lacrimi, spermă, etc.) care pot fi incriminate de gripe, streptococoze, pneumonii, mononucleoza infecțioasă, etc.
    • oculente (blefarita – gonoree oculentă la nou-născuți, clamidii, etc.).

    De ce sunt importante în prezent bolile infecţioase:

    • 25% din mortalitatea la nivel mondial este dată de bolile infecţioase, situându-se imediat după decesele datorate bolilor cardio-vasculare;
    • 1/3 din populaţia globului este infectată cu virusul hepatitei B, cu risc major de instalare a hepatitei cronice, ciroză hepatică şi cancer hepatic;
    • au apărut agenţi infecţioşi noi care acum s-au descris şi duc la boli care ridică probleme de diagnostic şi tratament; nu trebuie uitaţi agenţii infecţioşi cunoscuţi, dar care pot da epidemii în special în condiţiile nerespectării regulilor ce privesc vaccinările corecte conform Programului Naţional (de exemplu: difterie, poliomielită);

    La acestea se adaugă utilizarea masivă de antibiotice, ceea ce a dus la apariţia de bacterii rezistente, care sunt dificil de tratat.

    La nivel mondial, infecţia cu virusul HIV, cu virusul hepatitei B, C, sunt importante ca frecvenţă, gravitate, mortalitate şi impact socio-economic; din fericire noile terapii oferă un orizont optimist acestor pacienţi.

    Ca urmare, investigaţiile din punct de vedere al bolilor infecţioase trebuie corect făcute pentru a pune diagnosticul rapid şi a stabili tratamentul corespunzător; în caz contrar pot apare complicaţii grave (de exemplu: boala Lyme, leptospiroza, hepatite acute) sau chiar deces (meningite şi encefalite, gripă, sepsis, etc).

    Servicii medicale oferite:

    • Consult de specialitate;
    • Diagnostic;
    • Schemă de tratament.
    Serviciu Medical
    Tarif
    Decontat C.A.S cu bilet de trimitere de la medic
    Consult inițial
    200 Lei
    Referat medical
    150 Lei
    Bartoneloza sau boala zgârieturii de pisică este o afecțiune bacteriană care este transmisă oamenilor de obicei prin zgârieturi sau mușcături de la o pisică.
    Bolile infecto-contagioase  nediagnosticate și netratate la timp pot duce la complicații mult mai grave!