Displazia cervicală: cauze și simptome.
Displazia cervicală este o afecțiune caracterizată de modificări anormale ale celulelor care acoperă suprafața colului uterin. Această afecțiune nu este considerată cancer, dar este clasificată drept o leziune precursoare, putând evolua spre cancer de col uterin dacă nu este tratată corespunzător.
Cea mai frecventă cauză a displaziei cervicale este infecția persistentă cu anumite tulpini de papilomavirus uman (HPV), în special tulpinile cu risc înalt, cum ar fi HPV-16 și HPV-18. HPV se transmite în principal prin contact sexual. Alți factori de risc care cresc riscul de displazie cervicală sunt: imunosupresia (sistem imunitar slăbit), fumatul, activitatea sexuală timpurie și partenerii sexuali multipli.
De obicei, displazia cervicală este asimptomatică. Este descoperită adesea în timpul testului Papanicolau de rutină, care detectează modificările anormale ale celulelor cervicale. În cazuri rare, displazia severă poate duce la sângerări anormale sau secreții vaginale, dar aceste simptome sunt mai des asociate cu stadii avansate de cancer cervical.
Pentru a face o programare ne puteți contacta la unul din numerele de telefon 0332 443 445 sau 0751 966 812.