Cât de des trebuie curățate urechile?
Curățarea urechilor este un subiect frecvent discutat, dar există multe concepții greșite legate de acest proces. Cerumenul, cunoscut și sub numele de „ceară de ureche”, joacă un rol esențial în protejarea canalului auditiv, iar îndepărtarea excesivă a acestuia poate fi dăunătoare.
Cerumenul este o substanță naturală produsă de glandele din canalul auditiv extern. Are mai multe funcții benefice:
- Protejează urechea de praf, murdărie și microorganisme.
- Lubrifiază și previne uscarea canalului auditiv.
- Are proprietăți antibacteriene, reducând riscul infecțiilor.
- Ajută la eliminarea celulelor moarte și a impurităților prin mecanismul natural de autocurățare al urechii.
În mod normal, urechile nu trebuie curățate frecvent, deoarece cerumenul se elimină singur prin mișcarea naturală a maxilarului în timpul vorbirii și mestecatului. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate apărea o acumulare excesivă, ceea ce poate duce la disconfort sau scăderea auzului.
Recomandările specialiștilor ORL sunt:
- Nu introduceți bețișoare de urechi în canalul auditiv, deoarece acestea pot împinge cerumenul mai adânc, crescând riscul formării unui dop de ceară.
- Curățați doar partea externă a urechii cu un prosop umed sau un șervețel.
- Dacă simțiți senzația de ureche înfundată, scăderea auzului sau durere, durere sau mâncărime persistentă, amețeli sau tinitus (țiuit în urechi) consultați un medic ORL pentru o curățare profesională.
Un medic ORL poate îndepărta cerumenul în siguranță prin metode specializate, precum spălarea urechii cu soluție salină, aspirarea sau utilizarea unor instrumente speciale. Pentru programări ne puteți suna la 0332 443 445!