fbpx

Boala coronariană – principalele simptome.

​​Boala coronariană este o afecțiune care apare atunci când arterele coronariene, care alimentează inima cu sânge, devin îngustate sau blocate parțial. Această îngustare a arterelor se numește ateroscleroză și este rezultatul acumulării de plăci de grăsime, colesterol și alte substanțe pe pereții interiori ai arterelor.

Principalele simptome ale bolii coronariene includ:

  1. Angina de piept: Durere, presiune sau disconfort în zona pieptului, care poate iradia către brațul stâng, spate, gât sau maxilar. Angina de piept apare de obicei în timpul activităților fizice sau în situații stresante și poate fi ameliorată cu odihnă sau nitroglicerină.
  2. Infarctul miocardic (atacul de cord): Apare atunci când un cheag de sânge blochează complet fluxul de sânge către o parte a inimii, ducând la moartea țesutului cardiac. Simptomele includ durere intensă în piept, dificultăți de respirație, transpirații reci, greață și vărsături.
  3. Disfuncție cardiacă: În cazurile severe de boală coronariană, inima poate suferi de insuficiență cardiacă congestivă, în care inima nu poate pompa suficient sânge pentru a satisface nevoile organismului.
  4. Ischemie silențioasă: Uneori, persoanele cu boală coronariană pot avea ischemie, adică o lipsă de oxigen în mușchiul inimii, fără să prezinte simptome evidente.

Factorii de risc pentru boala coronariană includ fumatul, hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, diabetul, obezitatea, sedentarismul, stresul și istoricul familial de boli de inimă.

În cadrul centrului nostru medical dacă veniți cu bilet de trimitere de la medic către specialitatea cardiologie, beneficiați de consult de specialitate gratuit.

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Programează-te!