Pleurisia – principalele simptome și cauze.

Pleurisia, cunoscută și sub numele de pleurită, este o afecțiune care implică inflamația pleurei, membrana subțire ce acoperă suprafața exterioară a plămânilor și linia interioară a cutiei toracice. Această inflamație poate cauza dureri toracice intense și dificultăți de respirație.
CItiți mai mult

Agorafobia – simptome și tratament.

Agorafobia este o tulburare de anxietate caracterizată prin teama intensă și persistentă de a fi în situații sau locuri în care poate fi dificilă sau jenantă obținerea de ajutor sau scăpare în caz de panică sau anxietate.

CItiți mai mult

Menopauza – semne și simptome.Menopauza este un proces natural prin care femeile trec în timpul vieții lor și este definit ca momentul în care o femeie nu a avut menstruație timp de cel puțin 12 luni consecutiv. Este o etapă importantă și inevitabilă în viața unei femei și este cauzată de scăderea producției de hormoni sexuali, în special estrogen și progesteron, de către ovare.CItiți mai mult

Dermatita atopică – principalele cauze.

Dermatita atopică, cunoscută și sub numele de eczemă, este o afecțiune inflamatorie a pielii care se caracterizează prin mâncărime intensă, roșeață și uscăciune. Este una dintre cele mai comune afecțiuni dermatologice, afectând în special copiii, dar poate persista sau apărea și la adulți.

CItiți mai mult

Emfizemul pulmonar – cauze, diagnostic și tratament.

Emfizemul este o afecțiune pulmonară cronică care face parte din boala pulmonară obstructivă cronică. În emfizem, țesutul pulmonar devine deteriorat și alveolele (mici saci de aer în plămâni) se distrug treptat. Acest lucru duce la pierderea elasticității și a capacității plămânilor de a se expanda și de a se contracta în mod normal în timpul respirației.
CItiți mai mult

Boala coronariană – principalele simptome.

​​Boala coronariană este o afecțiune care apare atunci când arterele coronariene, care alimentează inima cu sânge, devin îngustate sau blocate parțial. Această îngustare a arterelor se numește ateroscleroză și este rezultatul acumulării de plăci de grăsime, colesterol și alte substanțe pe pereții interiori ai arterelor.

CItiți mai mult

Endometrioza – cauze și simptome.

Endometrioza este o afecțiune ginecologică cronică în care țesutul care căptușește interiorul uterului (endometrul) începe să crească în afara acestuia. Această creștere anormală poate afecta o varietate de organe și țesuturi din jurul pelvisului, cum ar fi ovarele, trompele uterine, peretele pelvian și alte organe în apropiere.

CItiți mai mult

Tinitus – cauze și simptome.

Tinitusul este o afecțiune caracterizată prin senzația de sunete în urechi sau în cap, care nu provin din surse externe. Aceste sunete pot fi percepute ca bâzâieli, fluierături, zumzete, zgomote de foșnet sau alte sunete. Tinitusul poate fi temporar sau persistent și poate afecta una sau ambele urechi.

CItiți mai mult

Alzheimer: cauze, simptome și tratament.

Alzheimerul este o afecțiune neurologică progresivă și degenerativă care afectează creierul, determinând deteriorarea treptată a funcțiilor cognitive, în special a memoriei și a abilităților cognitive. Acesta este cel mai comun tip de demență.

CItiți mai mult

Geriatrie – evaluarea stării de nutriție la vârstnici.În cadrul specialității de geriatrie, problemele legate de nutriție și greutate sunt extrem de importante, deoarece pot avea un impact semnificativ asupra stării generale de sănătate și calității vieții persoanelor în vârstă. Iată câteva aspecte specifice legate de nutriție și greutate în geriatrie:


Glomerulonefrita: cauze, simptome și diagnostic.

Glomerulonefrita este o afecțiune renală caracterizată prin inflamația glomerulilor, care sunt structurile mici în rinichi responsabile pentru filtrarea sângelui și eliminarea deșeurilor și excesului de lichid din organism. Această inflamație poate afecta funcția normală a rinichilor și poate provoca diverse simptome și complicații.

CItiți mai mult

Astmul bronșic – cauze și factorii declanșatori.

Astmul bronșic este o afecțiune a căilor respiratorii caracterizată prin inflamație și hiperreactivitate bronșică, ceea ce duce la spasme și îngustarea căilor respiratorii. Aceasta poate determina dificultăți de respirație, tuse, șuierături la respirație și senzație de strângere în piept.

CItiți mai mult