Sindromul Capgras

Sindromul Capgras a fost descris pentru prima dată de către doi medici francezi, Joseph Capgras, după care a fost denumită boală şi Jean Reboul-Lachaux. Pacienta lor, doamna M., era convinsă că familia şi vecinii ei au fost înlocuite cu persoane care arată identic. Ea credea că a avut 80 de soţi – impostorii plecau pentru a face loc altora.

Denumit și Sindromul identificării greșite iluzorii, sindromul Capgras esste o afecțiune neurologică prin care pacientul are iluzii de identificare a persoanelor. Sindromul nu este același lucru cu orbirea, pacienții percep și recunosc fețele, dar nu își pot însuși sentimentul real de familiaritate.

Conform specialiștilor în lipsa altor boli neurodegenerative, afecțiunea poate fi  asociată cu  boli psihiatrice precum schizofrenia paranoidă şi tulburarea schizoafectivă, evenimente cerebrovasculare, epilepsie, leziuni craniene, tumori pituitare şi consumul ilicit de droguri.

Semnele care pot indica prezența acestei afecțiuni sunt reprezentate de situații precum

  • Pacientul este convins că una sau mai multe persoane apropiate au fost înlocuite de o dublură, chiar poate considera ca este vorba de un robot sau extraterestru.
  • Are impresia că „dublura” vrea să comită o ilegalitate și să îl încrimneze pe el.
  • Pacientul are intenția de a atăca persoana pe care o consideră impostoare.
  • Persoana care suferă de această afecțiune este conştientă de anormalitatea acestor percepţii. Nu există nicio halucinaţie.

Pentru diagnostic, specialistul nostru va trebui să diferențieze sindromul Capgras de următoarele tulburări: Schizofrenie

  • Boala Alzheimer
  • Boala Huntington
  • Scleroză multiplă
  • Leziuni traumatice cerebrale
  • Tulburări delirante induse de substanţe precum halucinogene şi alcool
  • Demenţă

Fiind o afecțiune rară există foarte puține informații legate de tratarea acesteia.  Se consideră că cei care au căpătat boala în urma unui accident sau lovituri cerebrale îşi pot învinge boala prin restabilirea conexiunii dintre imaginea persoanelor din jur şi ataşamentul emoţional cu ele prin intermediul unui psiholog. O abordare de tratament farmacologic rezonabil pentru o persoană cu tulburare iluzorie este un trial standard de un antipsihotic sau SSRI (Inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei).

Pentru a trata, preveni și diagnostica afecțiunile neurologice, în cadrul centrului nostru puteți beneficia de consult de specialitate GRATUIT dacă veniți cu bilet de trimitere de la medic către specialitatea neurologie.  Pentru a programa un consult accesați pagina noastră de contact.

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Programează-te!